Ett rikare liv

Ikväll var jag på en föreläsning med han från lyxfällan. Charlie Söderberg. Han var så bra och tre timmar flög iväg. Något han sa fastnade. Han förklarade ekonomi på ett sätt som fick mig att verkligen tänka över min situation och vad jag vill. Han delade in inkomster och utgiftrer i aktiva och passiva inkomster och utgifter. Aktiva inkomster är pengar du får genom att göra något till exempel jobba, studera, sälja något. Passiva inkomster är något du gör en gång och som sedan ger en inkomst med jämna mellanrum till exempel hyra ut boende, publicera en bok. Vi fick sedan fundera på hur många procent i våra liv som bestod av aktiva och passiva inkomster. De flesta hamnade på ungefär 95 % aktiva och 5 % passiva. Samma sak gjorde vi på utgifter. Aktiva utgifter är sådant vi gör för att leva gott som att gå ut och äta, gå på bio eller köpa ett gymkort. Passiva utgifter är sådant vi betalar för att "överleva" som hyra, skatter, tv-licens osv. Hur många procent lägger vi på vardera? I snitt 70 % på passiva och 30 % på aktiva. Vi fick förklara detta med ett ord: TRÅKIGT. Men det är ju såhär en vanlig ekonomi ser ut. Frågan är om man vill leva såhär eller göra något nytt som ger nya resultat. Han pratade även om balans mellan investeringar och skulder. Investeringar är sådant man äger som ger inkomst medan skulder är sådant som man äger som leder till utgifter alltså som bil och hus. Snacka om obalans.  
 
Vi pratade även om vad ett rikare liv betyder. Att få vara hemma mer, bo i sitt drömhus, kunna ha sovmorgon flera gånger i veckan eller kanske kunna bo i ett annat land. Vad är okej och vad är bra? Vi Tenderar att inte ändra vår situation om det känns okej. Men hur vet man när det känns bra och varför nöja sig med okej när man kan få bra. Många tankeväckare och får ni chansen att gå på den här föreläsningen gör det. Den var dessutom gratis. 
 
Jag hatar att varje månad behöva vända på varenda öre för att ha råd att köpa mat och inte kunna handla en ny tröja utan att få dåligt samvete. Därför ska jag flytta i helgen till ett litet råtthål som kostar väldigt mycket mindre än vad jag betalar nu. Så värt att bo billigt och kunna leva lite roligare. Frågan är vad jag mer kan förändra för att få en bättre ekonomi i längden. Charlie sa "börja tänk annorlunda för att få andra resultat". Han sa också typ att "tänk om man kunde göra som ingen annan och på så sätt få det väldigt några har".  
 
 
Visa fler inlägg