Stillasittande, en hälsofara

I skolan pratar vi mycket om riskerna med stillasittande. Vi fick under tre dagar logga all tid vi var sittandes eller liggandes under vaken tid. Jag insåg att jag sitter mycket mer än vad jag trodde. Under dessa dagar var jag stillasittande ungefär 7 timmar varje dag. Tänk då vad mycket mer människor med stillasittande jobb måste vara oaktiva varje dag. Jag läste någon stans att om man sitter stilla mer än hälften av dagens vakna timmar så bör man kolla över vad man kan ändra på i vardagen. 
 
Det värsta är att man aldrig kan kompensera sitt stillasittande med träning. Man kan alltså inte sitta still större delen av dagen och sedan gå och träna en timme och tro att man har kompenserat för de där oaktiva timmarna. Det gäller att vara mindre stillasittande under hela dagen för att få alla häsoeffekterna. Ibland måste man faktiskt sitta men då är det jätteviktigt att ta små korta pauser. Ställa sig upp en stund och kanske gå en runda innan man sätter sig igen. Visst det låter överdrivet men jag tror det är jätteviktigt för att hålla våra moderna sjukdomar borta som diabetes typ 2, fetma och hjärt och kärlsjukdomar. Till och med förtidig död kan kopplas till för mycket stillasittande. 
 
Så när sitter vi under dagen? Man brukar definiera fyra olika arenor under dagen där stillasittandet äger rum:. Daglig sysselsättning, jag sitter i skolan på föreläsningar och under egna studier. Transport, jag åker mycket tåg just nu då jag sitter tre timmar i sträck. Annars brukar jag gå eller åka buss, bussen tar typ 7 minuter till stan så det blir inte så mycket. Annat är ju om man åker bil. På fritiden sitter jag inte så mycket ändå. Ofta tränar jag eller är ute och går men visst händer det att jag sitter och slappar hemma hos någon istället. I hemmet sitter jag nog mest. Mycket soffhäng blir det men samtidigt brukar jag greja lite med diverse olika normala saker som att tvätta diska, städa eller laga mat. 
 
Jag har verkligen fått en ögonöppnare och ska bli bättre på att ta korta pauser och försöka göra annat än att glo på tv hela kvällarna. Jag letade även fram min stegräknare för att få lite koll på hur mycket jag rör på mig. 
 
 
Favoritpausen är att öva på handstående en stund. 
Visa fler inlägg