Hemgjord granola


Till fotbollslägret gjorde jag en sats granola. Jag har aldrig gjort det förut men hittade ett så bra recept i en bok här hemma att jag var tvungen att testa. Jag tycker den blev mycket god och jag tror många andra tyckte det också. Så här kommer receptet.
Ingredienser till ca 8 dl:
1 dl hackad mandel
1 dl hackade nötter som paranötter, valnötter, hasselnötter, chasewnötter. Jag använde hasselnötter.
1 dl solroskärnor.
1 dl pumpakärnor.
1 dl sesamfrön. Jag kommer bara ta en halv deciliter nästa gång då jag tycker sesamfröna tar över lite mycket smak.
1 dl kokosflingor.
1 dl mandelmjöl.
0.5 dl krossade linfrön.
2 äggvitor.
salt.
1 tsk vaniljpulver.
50 g smör eller 3 msk kokosolja. Jag använde smör.
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Vispa äggvitorna till skum.
3. Blanda ner alla nötter, frön, salt och vanilj i skummet. Jag hackar nötter genom att lägga dem i en påse och sen slå sönder dem med en slev eller liknande. Så får man inte nötter i hela köket.
4. Blanda ner fettet och blanda till en deg.
5. Smula degen grovt och lägg ut på en smord ugnsplåt. Jag la dem på bakplåtspapper.
6. Grädda ca 20 minuter eller tills den får fin färg och är krispig.
Man kan smaksätta granolan med vad som egentligen. Jag hade i några teskedar kanel. Andra tips är kardemumma, lakritspulver, saffran, kakao eller färdigblandade pepparkakskryddor.
När granolan svalnat hällde jag den i en fin burk och blandade ner lite gojibär. Det står att den ska förvaras i kylen men jag har haft min på köksbänken. Smakar efter en drygt vecka fortfarande bra men den är också snart slut. Ska den hålla länge kanske det är bäst att ställa den kallt.


